30 lipca 2015

Ciasteczkowa tarta z mascarpone i owocami


Doskwierały nam ostatnio upały. Lato rozpieszcza. 35 stopni w cieniu. Ja nie narzekam. Uwielbiam. Bo zimą, wiem, że będę tęskniła. A tych gorących, upalnych dni tak niewiele. Upał. Roztapia się wszystko, łącznie z nami. Chęć na coś pysznego ogromna. Nie galaretka, nie coś małego. Ciasta mi się chce. Tarty! Tylko kuchnia mikro a w mikrokuchni ukrop, a ja mam dodatkowo rozgrzewać piekarnik?!  O nie!

Mimo upału ochota na coś pysznego nie zmalała, na dodatek więcej osób domagało się, żebym właśnie coś takiego pysznego przygotowała. No i znalazłam! Ciasteczkowa tarta z mascarpone i owocami. Lista zakupów spisana, Majuszka do wózka, szybkie zakupy i bierzemy się do pracy! Pracy piętnastominutowej!


Gorzką czekoladę i ciasteczka łamię na drobne kawałki i wrzucam razem z masłem do malaksera. Gotową masę o konsystencji mokrego piasku umieszczam w formie na tartę. Najlepiej użyć formy z wyjmowanym dniem, bo łatwiej będzie wyciągnąć naszą tartę. Po wyłożeniu foremki masą i dokładnym dociśnięciu jej do brzegów i dna wkładamy do lodówki, żeby ją schłodzić. A kiedy goście już pukają i w innych kryzysowych sytuacjach możemy włożyć na kilka minut do zamrażalnika. Chodzi o to, żeby masa stwardniała i można było ją kroić.

W czasie kiedy ciasteczkowa masa chłodzi się w lodówce, przygotowuję krem. Schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder miksuję, aż uzyskam puszysty i przepyszny krem. Mogłabym go jeść bez niczego! Gotowy krem można też wykorzystać do innych przepisów. Najlepiej smakuje z kwaśnymi dodatkami, ponieważ jest dość słodki.


Przygotowanie tej tarty zajmuje tak mało czasu, że kiedy zadzwonią znajomi z wiadomością przybycia za godzinę, biegniesz szybko do sklepu, przygotowujesz tartę, częstujesz Gości i jesteś perfekcyjną panią domu. A bycie tą perfekcyjną wcale nie jest takie trudne!

Składniki w tym przepisie można zamieniać i za każdym razem tarta będzie inna. Ja najbardziej lubię spód z ciasteczek Oreo, ale ta na zdjęciach zrobiona jest z HITów i smakuje równie dobrze. Taką prostą, szybką i smaczną kuchnię uwielbiam.



17 komentarzy :

  1. Wygląda przepysznie! Zrobię taką tartę na swoje urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robię! jesteś genialna! czekam na Twoją książkę kucharską :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka kucharska z rysunkami! Bo nie znoszę przepisów w punktach! :)

      Usuń
    2. Ja też :p Aż ślinka cieknie, muszę spróbować :)

      Usuń
  3. A cóż to za nieletnia dziewczyna trzyma tacę z tartą? Wyglądacie obie smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dzis robilam taka tarte, z tymze zamiast smietany dodaje mleko skondensowane slodzone. Pyyyyycha :) Polecam taka wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio robiłam malinową, tarty są pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamknąć oczy, zapomnieć o kaloriach i można się delektować ;).

    Twoje zdjęcia jak zwykle kradną moje serce :-*

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasiu aż płakać mi się chce, że nie mogę zjeść ze względu na zawartość laktozy ale mężowi i przyjaciołom na pewno zrobię :) A pomysł na rysunkową książkę kucharską świetny, pierwsza bym pobiegła kupić!

    Pozdrswiam J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w takich sytuacjach biorę Lactocontrol, enzym laktozy i można pochłaniac jak szalona :) zrobię ją również ;) Iwona

      Usuń
    2. To niestety nie pomoże bo nie ja mam problemy po laktozie tylko moja córka, którą karmię piersią. Ale dziękuję za chęć pomocy :)
      J.

      Usuń
  9. Zrobię na imprezę urodzinową Filipa! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas ostatni też rządzi tarta z mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń