13 września 2015

Przepis na brownie doskonałe


Jeszcze nie ma jesieni, a już wiem, że brownie będzie moim ulubionym ciastem na jesień. Wyobraźcie sobie krople deszczu stukające w szyby. Zawierucha za oknem. Ciepły koc. Książka. Przytulona śpiąca Maja. Zapach czekolady. Unoszący się od samego rana. W ciepłych piżamach razem z Majuszką przygotowujemy ciasto, żeby później delektować się każdym kawałkiem. Dla mnie obraz idealny. Mój plan na jesienne dni. Nie potrafię zrozumieć dlaczego dopiero zaledwie parę dni temu upiekłam swoje pierwsze brownie? Zawsze myślałam, że wymagające czasu ciasto, a tu taka niespodzianka! Jestem zachwycona! Idealnie czekoladowe. Idealna konsystencja. Ciasto doskonałe. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i zawsze wychodzi! 




Wersji brownie jest bardzo wiele. Można dodać orzechy, białą czekoladę, maliny, jagody, banany. Mi jednak najbardziej odpowiada wersja tradycyjna. Tylko czekoladowa. Tylko moja ulubiona czekolada. Jestem ciekawa Waszych sprawdzonych przepisów na brownie. Podzielcie się koniecznie!




34 komentarze :

  1. Sama brownie nigdy nie robiłam, ale kiedyś na pewno spróbuję jakiś prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze brownie jadłam w Modlinie, na warsztatach :) Z chęcią skuszę się na to z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować też tego przepisu! :)

      Usuń
  3. może głupie pytanie....ale te jajkaa tak po prostu dodać? Czy najpierw ubić białka na sztywno a potem z zółtkami? dziękuje za odp ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a foremka jaka, że też tak może głupio zapytam :) ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremka okrągło, średnica ok 23 cm :)

      Usuń
  5. Ooooch taki przepis prosty! Serio, serio?? A ja zawsze myślałam, że do brownie to trzeba się porządnie zabrać, a tu taka miła niespodzianka! Chyba już wiem, co jutro będzie się w domku naszym piekło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio, serio! Sama myślałam, że to ciężka sprawa, a tu taka niespodzianka! Daj znać jak Ci smakowało! :)

      Usuń
  6. Mniam! Musi smakować bosko! A ja ograniczam słodkości do minimum ;(

    OdpowiedzUsuń
  7. A mąki niet? Nic zamiast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodałam, wyszło bardzo dobre :)

      Usuń
  8. Dwie kostki czy tabliczki,czekolady?
    Ana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 2 kostek ciezko zrobic cos czekoladowego :) pozdr ania

      Usuń
    2. Ale jest bez mąki.a wyszło ciasto....O!

      Usuń
    3. Sama myslalam ze to niemozliwe:)

      Usuń
  9. A jaką czekoladę polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czytając tego posta, na prawdę wyobraziłam sobie taką sytuację :) pięknie napisane! Co do ciasta wygląda bardzo apetycznie. Chętnie spróbuję wersji z białą czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja następnym razem też robię z białą czekoladą. :)

      Usuń
  11. Przydałoby się zdjęcie jak wyglądał Twój wypiek ;) pozdrawiam Aśka

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym samego posta! Lubię brownie. Do tego kawa i książka. Słoneczna jesień przybywaj!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam z czekolady z 74% kakao- pycha! Zniknęło szybciej niż się pojawiło ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. To zdaje się przepis z książki lidlowskiej wg Małeckiego? Robiłam. Dziwne wyszło. Czekoladowe ciasto z przepisu, które dawałaś mi kiedyś jest duuużo lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  15. hej! ja mam pytaanie troche nie na temat, ale tez zwiazane z jedzeniem:) jak dobrze pamietam byla kiedys zakladka DBM. czy jest jeszcze gdzies dostepna? albo czy mozna jakos znalezc watek zbiorczy DMB?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń