23 września 2014

O moim sposobie nie tylko na obiad


Pizza. Danie wielofunkcyjne. Kiedy chcesz wyczyścić lodówkę. Kiedy masz ochotę na coś szybkiego. Kiedy przychodzą Goście, a Ty nie chcesz tracić ani chwili czasu spędzonymi z nimi. Kiedy nie masz pomysłu na obiad / kolację. Kiedy przychodzi jesień i nie chce Ci się iść na zakupy. Każdy w kuchennej szafce ma mąkę. Z drożdżami może być problem. U mnie ostatnio często można je spotkać w lodówce. A jeśli mamy i mąkę i drożdże to mamy pizzę. A co nie co na pizzę na pewno też się znajdzie. 

Lubię pizze na cienkim cieście. Tradycyjną. Włoską. Z jak najmniejszą liczbą dodatków. Wciąż kombinuję z proporcjami, żeby zbliżyć się do ideału. Jednak już coraz bliżej. Ostatnio Poślubiony stwierdził, że już go osiągnęłam. Dzisiaj też serwowałam pizzę. Z szynką parmeńską, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, serem Lazur i mozarellą. Z konieczności. Drożdże by się zmarnowały. Piszę post i jem ostatni kawałek. Szkoda, że ostatni. Zapisujcie przepis. 



Pozdrawiam
Katjuszka


25 komentarzy :

  1. Robię :) Może się uda :)
    Tylko Kasiu daj znać, czy to musi być okrągła blacha, jakaś specjalna do pizzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Ja robię na zwykłej blaszce do piekarnika. Rozkładam papier do pieczenia, żeby mieć mniej sprzątanie i rozwałkowuję na jak najcieńszy placek. : )

      Usuń
    2. Dzięki :) Jutro spróbuję :)

      Usuń
  2. Polecam pieczenie na kamieniu! Cudownie wchłania wilgoć z ciasta. Jest pyszne chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza wyglada pysznie. Swietne serwetki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pizze :) Zrobię w następnym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję koniecznie, wygląda bardzo apetycznie, a już dawno nie robiłam domowej pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze robilam na grubym ciescie wiec koniecznie musze sprobowac Twojego przepisu na cienkim :)
    pzdr Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie ostatnio tez kombinuje z drożdżowym ciastem i różnymi dodatkami. Świetne serwetki , skąd takie ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrezygnuj z cukru. Rozmawialam ze znajomym Wlochem i oni nie dodaja cukru (sama tez go dodawalam). Woda+drozdze+oliwa,maka z odrobina soli i wyrabiamy. Ciasto musi chwike odstac aby wyroslo.Dzis probowalam z maka razowa orkiszowa i wyszlo smaczne. Podobno kamien szamotowy pozwala osiagnac chrupkie ciasto - rowniez rozwazam jego zakup. Zdjecia jak zwykle piekne :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie pieczeniem pizzy zajmuje się mąż. I też za każdym razem są lepsze.. ostatnio kombinował ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego. Mniam..

    OdpowiedzUsuń
  10. Katjuszko, nie zostawiasz ciasta do wyrośnięcia? Jeśli nie to rzeczywiście ta pizza jest super szybka! :) skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę wybróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja rozwałkowuje ciasto na papierze do pieczenia a następnie wyjmuje gorąca blachę z piekarnika i kładę ciasto. Ciasto jest w tedy chrupkie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do super pizzy polecam kupić kamień. Pizza wychodzi idealna..

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile to jest odrobinę oliwy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Na potwierdzenie, robiłam wczoraj pizze z Twojeo przepisu, wyszła rewelacyjnie! Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moim zdaniem właśnie tak powinna wyglądać pizza :) musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja dodaję mleko zamiast wody...ciasto jest delikatniejsze:)
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyyycha wyszła. Dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń