Pizza. Danie wielofunkcyjne. Kiedy chcesz wyczyścić lodówkę. Kiedy masz ochotę na coś szybkiego. Kiedy przychodzą Goście, a Ty nie chcesz tracić ani chwili czasu spędzonymi z nimi. Kiedy nie masz pomysłu na obiad / kolację. Kiedy przychodzi jesień i nie chce Ci się iść na zakupy. Każdy w kuchennej szafce ma mąkę. Z drożdżami może być problem. U mnie ostatnio często można je spotkać w lodówce. A jeśli mamy i mąkę i drożdże to mamy pizzę. A co nie co na pizzę na pewno też się znajdzie.
Lubię pizze na cienkim cieście. Tradycyjną. Włoską. Z jak najmniejszą liczbą dodatków. Wciąż kombinuję z proporcjami, żeby zbliżyć się do ideału. Jednak już coraz bliżej. Ostatnio Poślubiony stwierdził, że już go osiągnęłam. Dzisiaj też serwowałam pizzę. Z szynką parmeńską, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, serem Lazur i mozarellą. Z konieczności. Drożdże by się zmarnowały. Piszę post i jem ostatni kawałek. Szkoda, że ostatni. Zapisujcie przepis.
Pozdrawiam
Katjuszka
Mniam! Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńRobię :) Może się uda :)
OdpowiedzUsuńTylko Kasiu daj znać, czy to musi być okrągła blacha, jakaś specjalna do pizzy?
Nie. Ja robię na zwykłej blaszce do piekarnika. Rozkładam papier do pieczenia, żeby mieć mniej sprzątanie i rozwałkowuję na jak najcieńszy placek. : )
UsuńDzięki :) Jutro spróbuję :)
UsuńPolecam pieczenie na kamieniu! Cudownie wchłania wilgoć z ciasta. Jest pyszne chrupiące :)
OdpowiedzUsuńWciąż myślę o kamieniu. : )
UsuńAż nabrałam ochoty na pizzę!
OdpowiedzUsuńPizza wyglada pysznie. Swietne serwetki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pizze :) Zrobię w następnym tygodniu :D
OdpowiedzUsuńWypróbuję koniecznie, wygląda bardzo apetycznie, a już dawno nie robiłam domowej pizzy.
OdpowiedzUsuńZawsze robilam na grubym ciescie wiec koniecznie musze sprobowac Twojego przepisu na cienkim :)
OdpowiedzUsuńpzdr Kasia
Wygląda apetycznie ostatnio tez kombinuje z drożdżowym ciastem i różnymi dodatkami. Świetne serwetki , skąd takie ?
OdpowiedzUsuńZrezygnuj z cukru. Rozmawialam ze znajomym Wlochem i oni nie dodaja cukru (sama tez go dodawalam). Woda+drozdze+oliwa,maka z odrobina soli i wyrabiamy. Ciasto musi chwike odstac aby wyroslo.Dzis probowalam z maka razowa orkiszowa i wyszlo smaczne. Podobno kamien szamotowy pozwala osiagnac chrupkie ciasto - rowniez rozwazam jego zakup. Zdjecia jak zwykle piekne :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńu mnie pieczeniem pizzy zajmuje się mąż. I też za każdym razem są lepsze.. ostatnio kombinował ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego. Mniam..
OdpowiedzUsuńKatjuszko, nie zostawiasz ciasta do wyrośnięcia? Jeśli nie to rzeczywiście ta pizza jest super szybka! :) skorzystam!
OdpowiedzUsuńmmmm, pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wybróbować!
OdpowiedzUsuńJa rozwałkowuje ciasto na papierze do pieczenia a następnie wyjmuje gorąca blachę z piekarnika i kładę ciasto. Ciasto jest w tedy chrupkie :)
OdpowiedzUsuńDo super pizzy polecam kupić kamień. Pizza wychodzi idealna..
OdpowiedzUsuńIle to jest odrobinę oliwy?
OdpowiedzUsuńNa potwierdzenie, robiłam wczoraj pizze z Twojeo przepisu, wyszła rewelacyjnie! Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem właśnie tak powinna wyglądać pizza :) musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję mleko zamiast wody...ciasto jest delikatniejsze:)
OdpowiedzUsuńNina
Pyyycha wyszła. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuń